Magnetoterapia, sau terapia cu magneți, reprezintă o metodă alternativă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii (dureri articulare, reumatism etc.) și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului.
Cum acționează în corp
Diferite studii in vitro și pe modele animale au demonstrat capacitatea câmpurilor magnetice neionizante de a avea un rol important în diferite forme de cancer. În plus, aceste studii au mai arătat că magnetoterapia este o formă relativ sigură de tratament, câmpurile magnetice acționând selectiv asupra țesuturilor bolnave.
Testele clinice au demonstrat că terapia cu magneți are, într-adevăr, efectul de reducere a senzației dureroase. Magneții penetrează adânc țesuturile și creează un câmp magnetic care energizează, alcalinizează și oxigenizează, îmbunătățind funcția sistemului imunitar și capacitățile de vindecare ale organismului.
Polaritățile magnetice pozitive și negative au efecte diferite asupra sistemelor biologice. Magneții pot fi utilizați în terapia antitumorală, datorită capacității de stopare a dezvoltării celulelor canceroase. De asemenea, studiile au arătat că terapia poate fi utilizată și în tratamentul artritei, glaucomului, infertilității și a bolilor legate de îmbătrânire. Se pare că câmpurile magnetice negative au un efect benefic asupra organismelor vii, în timp ce câmpurile magnetice pozitive au un efect dăunător.
Valoarea biologică a oxigenului este mărită sub influența unui câmp electromagnetic negativ, acesta determinând atragerea oxigenului din sânge în celula, sub influența ADN-ului încărcat negativ. Câmpul electromagnetic negativ nu afectează în niciun fel echilibrul pH, menținând balanța alcalină care, la rândul ei, stimulează prezența unei cantități mai mari de oxigen în corp.
Teoretic, câmpurile magnetice statice (CMS) pot modifica fluxul ionic, potențialul membranar, configurația membranei, activitatea pompei de ioni, sau eliberarea neurotransmițătorilor. Majoritatea fenomenelor biologice asociate cu CMS pot fi cauzate de schimbările calciului celular. Se observă că un CMS de 1.000-4.000 G modifică structura proteinelor și a enzimelor și cinetica reacțiilor care implică radicalii liberi. După aplicarea CSM, au fost observate reducerea potențialului de acțiune a neuronilor din studiile experimentale și modificările permeabilității în veziculele lipozomilor sintetici.
Beneficii
Energia magnetică are un efect benefic asupra circulației sângelui, fluxului limfatic, producerii de hormoni, nervilor și mușchilor.
Studiile clinice au demonstrat că un câmp magnetic negativ (partea nordică sau negativă) poate funcționa ca un antibiotic pentru a ajuta la distrugerea infecțiilor bacteriene, fungice și virale, prin promovarea oxigenării și scăderea acidității organismului.
Un câmp magnetic negativ normalizează funcțiile metabolice perturbate care cauzează afecțiuni dureroase cum ar fi edemul celular (umflarea celulelor), acidoza celulară (aciditatea excesivă a celulelor), lipsa de oxigen a celulelor. Un câmp magnetic pozitiv, pe de altă parte, poate crește durerea din cauza interferenței sale cu funcția metabolică normală.
Un studiu controlat dublu-orb, de 64 de persoane cu artrită reumatoidă a genunchiului, a comparat efectele unor magneți puternici de polaritate alternantă cu efectele unui magnet unipolar slab. După o săptămână de tratament, 68% dintre participanții care utilizaseră magneții puternici (numiți grupul de tratament) au raportat o diminuare a simptomelor, comparativ cu 27% în grupul de control. Această diferență a fost statistic semnificativă. Două din celelalte patru măsurători subiective ale severității bolii au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri semnificative din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, nu s-au observat îmbunătățiri semnificative în evaluările obiective ale afecțiunii, cum ar fi testele de sânge pentru severitatea inflamației sau evaluarea de către medic a sensibilității articulare, umflăturii sau a gamei de mișcări. Acest studiu sugerează că terapia cu magneți poate reduce durerea artritei reumatoide fără a altera inflamația reală.
Un studiu dublu-orb, placebo controlat, de 50 de persoane cu sindrom post-poliomielitic, a constatat că magnetoterapia prezintă eficiență în ameliorarea durerii. Magneții sau magneții placebo au fost plasați pe punctele de declanșare determinate anterior (câte unul pe persoană) timp de 45 de minute. (Punctele de declanșare sunt zone inflamate în interiorul mușchilor care, atunci când sunt presate, cauzează relaxare în alte zone ale mușchiului și, invers, când sunt inflamate, cauzează durere în alte părți ale mușchiului). În grupul de tratament, 76% dintre participanți au raportat ameliorări, comparativ cu 19% în grupul placebo.
Un studiu clinic dublu-orb, placebo controlat, efectuat la 19 persoane diagnosticate cu neuropatie periferică, a constatat o reducere semnificativă a simptomelor comparativ cu placebo. Participanții au purtat tălpi magnetice pe tot parcursul perioadei de încercare. Reducerea simptomelor de arsură, amorțeală și furnicături a fost semnificativă în cazurile de neuropatie asociate diabetului.
Pe baza acestor rezultate, aceiași cercetători au realizat un studiu mult mai amplu, randomizat, placebo controlat. Acest studiu a inclus 375 de persoane cu neuropatie periferică cauzată de diabet și a testat eficacitatea tratamentului cu magneți, timp de 4 luni. Rezultatele au arătat că terapia a produs beneficii dincolo de cele ale efectului placebo, reducând simptome precum durere arzătoare, amorțeală, furnicături și dureri induse de exerciții fizice.
Un studiu clinic dublu-orb, placebo controlat, cu 54 de persoane cu dureri de genunchi sau spate, a comparat o gamă completă de magneți cu o matrice de magneți fictivi. Participanții au folosit fie dispozitivul real, fie pe cel fals, timp de 24 de ore. Ulterior, după o perioadă de odihnă de 7 zile, au folosit terapia opusă pentru încă 24 de ore. Evaluările au arătat că utilizarea magnetului real a fost asociată cu ameliorări mai mari ale simptomelor decât tratamentul fals.